Kwispelen is communiceren! Recentelijk onderzoek wijst uit dat de kwispelende begroeting van je trouwe viervoeter niet alleen maar te maken heeft met dat hij zo blij is je weer te zien. Volgens professor Rudi D’Hooge van de Katholieke Universiteit van Leuven is er namelijk meer aan de hand.
“Kwispelen is in de eerste plaats een geruststellend signaal”, aldus D’Hooge.
Honden kwispelen om sterkere dieren en mensen te laten weten dat zij hun overwicht niet betwisten. Tegelijkertijd is terug kwispelen naar ondergeschikte dieren juist een signaal van geruststelling. Dergelijk communicatiegedrag wordt ook gezien bij wolven. Interessant is ook dat kwispelen deels blijkt aangeboren en deels is aangeleerd. Honden die zijn grootgebracht door een kat bijvoorbeeld kwispelen wel degelijk, maar een stuk minder.
Misinterpretatie kwispelen
Het is volgens D’Hooge echter niet zo dat kwispelende honden niet zullen bijten.
“Sommige honden zenden tegenstrijdige signalen uit die voor mensen moeilijk te interpreteren zijn.”
Het lezen van honden begint vooral bij accepteren dat het niet zo eenvoudig is als alleen maar naar de staart of oren van het dier kijken. De hele situatie en het lijf spelen een rol bij de juiste interpretatie. In mijn boek Honden komen van Pluto leg ik uit dat de blik in de ogen van de hond vaak wordt gemist wanneer men wil beoordelen welke bedoelingen het dier heeft. Ogen zijn veel belangrijker dan men vaak heeft gedacht. Dus kijk hem eens wat vaker in zijn ogen, waarbij je niet gaat staren, want dat kan door de hond dan weer verkeerd worden geïnterpreteerd!
Op het blog van Bert van Straten zijn meer artikelen te vinden over honden en gedrag.
[Bron: BNR.nl]
Contact
Heb je vragen/opmerkingen? Neem contact op via onderstaand formulier: